Actualitate

Previous Next

                               Sfințirea Bisericii ”Acoperământul Maicii Domnului” din Dondușeni

                  Ziua de 23 septembrie 2018 va rămâne înscrisă în istoria orașului Dondușeni printr-un eveniment de mare avengură.  Pentru toți enoriașii din Parohia ”Acoperământul Maicii Domnului” și oamenii de bună credință nu numai din acest oraș, dar și din raioanele apropiate și din foarte multe sate de peste Prut, a fost o mare sărbătoare, un eveniment la care nu fiecărui om i se întâmplă să fie martor în viață – Sfințirea Bisericii. La 11 ani de la întemeierea Parohiei și la 9 ani de la Sfințirea pietrei de temelie, Biserica ”Acoperământul Maicii Domnului” a primit Înalta Binecuvântare prin Sfințire. Serviciul divin a fost oficiat de un Sobor de preoți în frunte cu ÎPS Teofan-Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ÎPS Petru-Mitropolitul Moldovei, PS Antonie-Episcop de Bălţi și PS Veniamin-Episcop al Basarabiei de Sud. Cântarea înălțătoare a corului ”Aletheia” din Iași a însoțit slova sfântă și rugăciunile, răspândind în aerul cu miros de tămâie lumină lină.

                  Dondușenenii au avut la acest eveniment înalți oaspeți de onoare: Excelența Sa domnul Ambasador al României Daniel Ioniță, doamna Intotero Natalia Elena - Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, domnul Victor Opaschi, Secretarul de Stat pentru Culte din România, doamna Monica Babuc - Ministru al Educației, Culturii și Cercetării a Republicii Moldova, domnul Veaceslav Burlac - Președinte al Raionului Criuleni.

                  Ograda bisericii a devenit o grădină a Credinței, Frăției și Prieteniei, căci alături de băștinași bucuria sărbătorii a fost împărtășită de sute de credincioși sosiți din diferite colțuri ale Țării: Iași, Chișinău, Bacău, Cernăuți, Fălești, Bălți, Piatra Neamț, Edineț, Corlăteni și încă din multe alte localități.

Bucuria acestui praznic a fost împărtășită și de un grup de enoriași din parohia Gara Veche-Piatra Neamț cu părintele protopop Valentin Tofan, parohie înfrățită pe data de 27 martie a anului centenar cu parohia din Dondușeni.

                   În această zi binecuvântată de Domnul și așteptată de toți enoriașii, Preotului Roman Botezat, paroh al bisericii ”Acoperământul Maicii Domnului”, i-a fost acordată înalta distincție Crucea Patriarhală; Crucea Patriarhiei Basarabiei a fost acordată ctitorilor- dnilor E.–T.Bălteanu, Pr. Ioan Antistescu, S.Rotaru, exprimar de Dondușeni . Dictincții de vrednicie au fost înmânate mai multor enoriași pentru un ajutor substanțial adus Bisericii Ortodoxe Române care pot fi un exemplu de moralitate.

                    Și așa ca și pe vremea bunicilor, când în zilele mari, după sfânta slujbă în ograda bisericii se adunau la cântec și joc, sărbătoarea a continuat cu un concert susținut de profesorii și elevii LT ”Alexei Mateevici”, care au o colaborare frumoasă cu parohia ” Acoperământul Maicii Domnului”. Cântecele de dragoste pentru Credință, Neam, Limbă, Țară au cules aplauze și i-au făcut pe spectatori să fredoneze ”Țara mea-i un colț de rai…”, ”Basarabie frumoasă bine te-ai gătit mireasă…”, ”Ocrotește-i, Doamne, pe români”. Sărbătoarea a fost un prilej a strânge grămăjoară Neamul:

Măcar pentr-un cântec /Haideți să ne strângem,
Să ne amintim / Cine-am fost și suntem…

                    Concertul a continuat cu un buchet de melodii în interpretarea lui Mihai Ciobanu, Artist al Poporului.

Și a coborât peste toți Binecuvântarea Cerească…

Larisa Grubîi

Previous Next

Elevii Liceului Teoretic ,,Alexei Mateevici", au fost la tabăra de vară la Sighișoara, organizată de Astra culturală împreună cu părintele Roman. Cei mai buni, cuminți și talentați elevi au fost însoțiți de profesoarele: Vasilișin-Mracicovschi Viorica și Leahu Loreta.

str. 31 August 1989, nr. 189, or.Dondușeni, raionul Dondușeni, Republica Moldova, tel. +373 69506375, ©2018 Parohia Ortodoxă Română „Acoperământul Maicii Domnului” Dondușeni

Search