Actualitate

Previous Next

                     „Pământul, Istoria şi Limba sunt cei trei piloni pe care se ţine Neamul. ” zice scriitorul Ion Druţă. Pământul şi Limba ni le-a dăruit Bunul Dumnezeu, iar Istoria am moştenit-o de la strămoşi. Istoria, pe lângă toate evenimentele ce au avut loc pe acest pământ al nostru, mai include în sine şi Credinţa , şi Tradiţia. Noi suntem printre cele mai fericite neamuri care au împletit Tradiţia în Credinţă. Anume de aceasta sunt atât de frumoase sărbătorile noastre creştine. Iar printre cele mai luminoase şi aşteptate sărbători sunt şi cele de iarnă, care aduc în case bucuria Naşterii lui Hristos şi nostalgia copilăriei, a dorului de rădăcini.

                 În micul orăşel Donduşeni, de la nordul Moldovei, sărbătorile au pornit din şcoală cu Festivalul Colindelor, apoi au cuprins, prin străduinţa Înalt Preasfinţitului Antonie, Episcop de Bălţi şi a preoţilor din această Episcopie, întreaga zonă de nord: Festivalul zonal al Colindelor din LT” M. Eminescu” din Bălţi, Concertul de Crăciun din Teatrul „V .Alecsandri” din Bălţi, în cadrul căruia au evaluat Corul „Aletheia”, Iaşi, Corul misionar pastoral al Episcopiei de Bălţi, Corala „Divinitate”, Soroca şi invitati speciali –Mioara Velicu şi Elisabeta Turcu Juverdeanu.

                Deosebit de interesant şi încărcate de emoţii s-au desfăşurat sărbătorile în oraş. La a doua ediţie a Galei „Omul Anului” de acest titlu s-au învrednicit dnul Teofil Bălteanu, Iaşi –ctitor al bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” şi pr. Roman Botezat-paroh al acestei biserici. De la 25 decembrie până la 13 ianuarie în centrul oraşului a activat Târgul de Craciun, organizat pentru prima dată la iniţiativa domnului Vadim Lesnic, preşedintele raionului, care în fiacare seară a găzduit pe sceana sa colective din toate satele raionului cu buchete de colinde autohtone. La festivitatea de deschidere şi la cea de închidere a Târgului de Crăciun elevii LT”A. Mateevici”, membri ai cercului de religie, condus de preoteasa Elena Botezat au prezentat un colaj din cele mai frumoase colinde. Membrii acestui cerc au mers şi prin oraş, pe la instituţii, aducând, prin colinde, vestea Naşterii Mântuitorului.

Previous Next

Festivalul zonal al Colindelor organizat de Episcopia de Bălţi. Ansamblul "Colindiţa" al cercului de religie din 
LT "A. Mateevici", condus de profesorii Roman şi Elena Botezat, a devenit laureat.

Previous Next

A doua zi a praznicului Nașterii lui Isus Hristos, serviciul divin a fost oficiat de un sobor de preoți de pe ambele maluri ale Prutului în frunte cu Înalt Preasfintitul Antonie, Episcop de Bălți. După slujbă arhiereasca colindătorii au primit daruri de la I.Ps. Antonie si de la Mos Crăciun.

Previous Next

A doua zi LT "A. Mateevici" răsună de clinchete de clopoţei şi "Leru-i ler". Ediţia a II-a a Festivalului Colindelor, clasele liceale. Cei mai talentaţi au avut parte de premii din partea parohiei "Acoperământul Maicii Domnului". Ansamblul profesorilor a cules cele mai multe aplauze.

str. 31 August 1989, nr. 189, or.Dondușeni, raionul Dondușeni, Republica Moldova, tel. +373 69506375, ©2019 Parohia Ortodoxă Română „Acoperământul Maicii Domnului” Dondușeni

Search