Actualitate

Previous Next

Aproape de istorie

Aproape de istorie

                   În data de 30 mai, un grup de elevi din LT”A. Mateevici”, participanți activi la festivitățile culturale organizate de parohia ”Acoperământul Maicii Domnului” am avut parte de un pelerinaj prin locurile istorice din Moldova, organizat de preotul-paroh Roman Botezat. Am vizitat Complexul muzeal Orheiul Vechi, amplasat în valea Răutului, loc cunoscut de mulți turiști din afara țării . Orheiul Vechi este renumit prin mănăstirile sale rupestre, una dintre ele fiind Mănăstirea rupestră Butuceni , amplasată pe un teren abrupt şi stâncos. Datează din secolul al X-lea şi este unul din cele mai spectaculoase complexe monastice. Este alcatuită dintr-o biserică şi 11 chilii mici. În 1821, pe dealul de deasupra intrării în biserica rupestră s-a înălţat o clopotniţă, care se vede şi astăzi. Despre ea s-au găsit aliniate chiar şi în descrierile marelui Dimitrie Cantemir, care amintea de “ruinele unui târg vechiu, pe care locuitorii îl numesc Orhei Vechiu. De pe situaţia lui se vede că răspunde lui Petrodava din vechia Dacie”. Lângă clopotniță, deasupra bisericii rupestre, la marginea promontoriului, este instalată o cruce masivă din piatră,  datată cu secolul al XVIII-lea.

                   Despre această așezare veche noi cunoșteam de la lecțiile de istorie, geografie, dar cu totul altfel de sentimente am trăit în clipele când am atins pietrele ce poartă amprentele timpului. Aceste sentimente s-au transformat într-o înâlțătoare cântare, pe care am rostit-o chiar în această biserică.
                   Peisajele de o frumusețe rară, stâncile cu peșteri ce au fost martori la atâtea rugăciuni și care țin minte atâtea predici, ne-au făcut să ne simțim parte a unei istorii mărețe, ne-au făcut mândri de neamul căruia aparținem, ne-au dat energie. Pajiștea de pe malul Răutului ne-au ademenit la un joc cu mingea, care a fost cu mult mai deosebit de cele pe care le organizăm acasă. Mulțumim pr. Roman pentru aceste clipe frumoase.

                                                                                                                   Alexandru Didenco,
                                                                                                                   participant la pelerinaj

str. 31 August 1989, nr. 189, or.Dondușeni, raionul Dondușeni, Republica Moldova, tel. +373 69506375, ©2021 Parohia Ortodoxă Română „Acoperământul Maicii Domnului” Dondușeni

Search