Actualitate

Previous Next

Omagiu patriotului Simeon Galețchi

Omagiu patriotului

             La 21 noiembrie satul Dondușeni, ca și toți credincioșii i-a sărbătorit pe Sf. Arh. Mihail și Gavriil. În biserica din sat, care are hramul acestor Sfinți, a fost oficiat un serviciu divin de către parohul bisericii , Pr. Marin Botezat și Pr. Roman Botezat, paroh al bisericii ”Acoperământul Maicii Domnului” din or. Dondușeni. Un moment culminant a fost parastasul oficiat la mormântul lui Simeon Galețchi, (n. 15 februarie 1887, în comuna Dondușeni județul Soroca - d. 22 iunie 1940) , om politic român, care a făcut parte din Sfatul Țării din Basarabia.
În perioada revoluției ruse din februarie 1917, Simeon Galețchi făcea parte dintr-o unitate militară rusă , dislocată la Odesa, având gradul de plutonier-major. A fost printre primii basarabeni care au participat la formarea unităților militare românești, structuri ce au jucat un rol important în desfășurarea evenimentelor revoluționare în Basarabia.
În vara anului 1917, fiind trimis la Chișinău, este ales membru în Comitetul Ostășesc Moldovenesc. Apoi Congresul al III-lea Regional al Sfatului Deputaților Țărani îl împuternicește pe Simeon Galețchi să-l reprezinte în Sfatul Țării, primul organ suprem de conducere al Basarabiei, care și-a început lucrările la 21 noiembrie 1917.
Momentul de vârf al activității Sfatului Țării a fost data de 27 martie/9 aprilie 1918. În această zi s-a pus la vot chestiunea privind unirea Basarabiei cu România. Deputatul fără de partid Simeon Galețchi al lui Petru din Dondușeni a fost printre cei 86 de membri ai Sfatului Țării care au votat Declarația de unire a Basarabiei cu România. Despre activitatea acestui patriot a vorbit dnul. Veaceslav Botezat, președintele asociației Baștina-Dondușeni, un patriot înflăcărat și cercetător al istoriei acestor locuri. În așa fel anul centenar descoperă și scoate la lumină din negura timpurilor numele celor care au fost trup din trupul acestui neam, suflet din sufletul acestui neam.

L.Grubîi, Dondușeni

str. 31 August 1989, nr. 189, or.Dondușeni, raionul Dondușeni, Republica Moldova, tel. +373 69506375, ©2021 Parohia Ortodoxă Română „Acoperământul Maicii Domnului” Dondușeni

Search